Sunday 7 March 2010

Zoran Milivojević

Na sajtu Zorana Milivojevića stoji da je on po vokaciji dr medicine sa specijalizacijama iz oblasti transakcione analize (TA). Iste je stekao pri Međunarodnom udruženju za transakcionu analizu (The International Analysis Transaction Association - ITTA) i pri Evropskom udruženju za transakcionu analizu (European Association of Trancactional Analysis - EATA). Međutim, na oba sajta kao nacionalni predstavnik za Srbiju se pojavljuje lokacija Srpska asocijacija za transakcionu analizu, gde se ne pominje Zoran Milivojević, ali gde se kao "glavni" pominje Nebojša Jovanović. [link 1] [link 2]

Bez namere da blatim lik i delo Zorana Milivojevića, iznosim ono što je na internetu dostupno svima. Da se razumemo, ni Zoran, ni Nebojša mi se ne dojme. Obojica su skloni populizmu.

Takođe, Zoran Milivojević je pokretač lokacije Asocijacija transakcionih analitičara Srbije. Isti je vlasnik izdavačkog preduzeća Psihopolis Institut DOO Novi Sad koje je registrovano 12.09.2006. i čija je osnovna delatnost izdavanje knjiga, brošura, muzičkih knjiga i drugih publikacija, a koje se nalazi na ovoj lokaciji. Preduzeće se nalazi u sistemu PDV-a od 01.10.2006.  i beleži lepe profite od početka osnivanja, tako da ako posmatramo 2007. i 2008. godinu sa 3 zaposlena u izdavačkoj delatnosti, govorimo o profitima od preko 50.000 evra na godišnjem nivou. Da li taj novac potiče samo od izdavanja knjiga? Ne bih rekla, s obzirom na činjenicu da je naše izdavaštvo u totalnoj buli. Ipak možemo da zaključimo da je čovek biznismen.

"Iznenadna" poseta Božidara Đelića štandu Psihopolisa na Sajmu knjiga
u Beogradu 2009. godine, dok je Zoran Milivojević
potpisivao knjige i gde je Đelić izrazio podršku njegovom radu.

Ovo preduzeće organizuje i edukaciju iz oblasti transakcione analize, iako za tako nešto nije registrovano. Tu su naravno i razni drugi "treninzi". Cene za pojedine "treninge" su negde vidljive, a nigde i nisu, a što se naročito odnosi na predavanja iz transakcione analize koja traju godinama prema svetskim normativima i uključuju stotine i stotine sati rada (individualnog, mentorskog, terapeutskog i sl.). Na jednom mestu na dnu stranice, sam pronašla da je za osnovni TA trening (TA 101) potrebno deset sastanaka i da  jedan "sastanak" košta 45 (naravno ne piše čega, pa samo možemo da pretpostavimo da se radi o evrima, jer sigurno nisu dinari u pitanju ;-P). Naravno, sve je to po sistemu navali narode, dakle ko god ima VI ili VII stepen stručne spreme iz bilo kog zanimanja je dobrodošao da dođe i ostavi brdo para, kako za početni, tako i za sve napredne nivoe.

U današnjem izdanju Press-a Zoran Milivojević je dao jednu opsežnu indoktrinaciju partnerskih odnosa, gde se ja sa njim u mnogim konstatacijama nikako ne slažem. Press, da se razumemo ne objavljuje komentare koji nisu u skladu sa novim tiranskim izmenama Zakona o javnom informisanju, kao ni one koji ne veličaju sagovornike. Dobrodošli su džiberski komentari i "visokoumni" komentari.

Problem ovog "ekskluzivnog" članka je u tome što služi za medijsku popularizaciju Zorana Milivojevića, gde se mnogo toga generalizuje, kao i što nudi reš pečena rešenja i recepte bez toga da osoba koja čita prethodno zauzme kritički osvrt (a koji u vremenu beznađa teško može da ima) na ono što je pročitala.

A kada pročitate članak i shvatite da treba da mislite njegovom glavom, onda možete i da odete i kupite sve njegove knjige i da legnete na njegov kauč, kao i autorka teksta, jer on je jedan od "proroka" ovih vremena koji dobro kapitalizuje svoje "mudre" misli.

9 comments:

  1. E, baš si ga provalila. Svaka čast. Kad možeš sve ovo da saznaš o čoveku samo uz pomoć malo mozga i interneta,šta sve mogu tek panduri sa svojom tehnologijom ovlašćenjima? A toliki krimosi i probisveti šetaju i privrđuju bez problema...

    ReplyDelete
  2. Sad odma' da idem da mu tražim "diplomu". :-)))))) Mislim da panduri rade po "ovlašćenjima" da ne rade, pa je zato ovako kako je. Nemoj tako, pa je l' vidiš kako su "natakli" narko bosa. ;-) Sad možeš da biraš u koje njegovo velelepno zdanje ćeš uz plaćanje zakupa dravi da se useliš, u ovom možda kratkom periodu privremenog oduzimanja imovine. ;-P

    ReplyDelete
  3. *nije dravi, kao reci Dravi, nego državi - gladna sam, nisam doručkovala :-)

    ReplyDelete
  4. Ha,ha, kad smo kod toga, vidi ovo - http://www.blic.rs/Strip/814/Marko-Somborac

    ReplyDelete
  5. Ma, super je. :-) Marko je genije. Retko se desi da mi se neki njegov stripić ne svidi.

    ReplyDelete
  6. Čitam ove tvoje tekstove, Zverko, i vidim jedan opravdan bunt. Ko se danas može uzdržati od komentara kada je sve toliko ogoljeno, i ogavno, i više nego providno i običnom čoveku. Evo, da prokomentarišem ovaj post, iako je prošlo više od godinu dana. Ni jedan tekst nije bajat, uvek je aktuelan. Uostalom godina dana i nije neki period za zaborav, iako se mi često ne sećamo ni šta je juče bilo. Zaborav nam je postao kolektivna mana.

    Čitala sam Zorana Milivojevića, i slušala neke njegove interpretacije. TA je zanimljiva metoda, ali je u odnosu na dubinsku psihoanalizu pomalo pojednostavljena. Kada čovek dođe do nekog saznajnog nivoa trebalo bi da ide dalje. Jer pored onoga što nam nudi Milivojević, ima mnogo dubljih i širih vidika. Uostalom psihologija je danas prevazišla mnoge materijalističke metoda u koju svakako spada i TA, i dosta se približila duhovnom aspektu. Koren našeg egzistencijalnog života ne može se više meriti samo našim detinjstvom, i odnosom u porodici: mama - tata - i ja. Ili našim individualno nesvesnim koje je Frojd postavio, a Jung ga kasnije mnogo proširio kolektivno nesvesnim. Milivojević kao da uopšte taj koren kolektivnog pamćenja ne uzima u obzir, jer je verovatno karma prevaziđena kategorija?! Živimo u strogom materijalizmu, i zato nam se sve ovo i dešava.

    Definiciju ljubavi još niko nije u potpunosti razrešio, a svesti ljubav na okvir plemenske zajednice gde svako ima svoje dužnosti i obaveze, je po meni lično unazađivanje ideje Ljubavi. Slušajući u jednoj emisiji sučeljavanje mišljenja Milivojevića i Jerotića, Jerotić je sa takvim žarom izjavio da je zaljubljenost predivno osećanje koje čoveka toliko uzdiže, ali koje može biti opasno. I oni koji ga ne dožive mnogo gube. Pa zar bi pesnici imali motiva da se izraze ukoliko bi prihvatili suvoparnu priču TA i pisali analitičku poeziju? Na šta bi to ličilo?

    U tom smislu Milivojević, kome se uopšte ne može zameriti stručnost, ali samo jednog dela vizure čoveka iznutra, je od svoje nauke napravio "biznis", i čini mi se da je nije proširivao ni produbljivao. Izabrao je jedan pravac i od toga razvija svoju egzistenciju, ne mislim samo na materijalnu.

    nasatavk sledi:

    ReplyDelete
  7. Sa druge strane, ima ljudi kojima je i takav način pomoći veoma delotvoran, jer bolje je bar malo nekom otškrinuti njegov zatvoren pogled nego ga ostaviti u mraku. Svako od nas je na nekom ličnom nivou usavršavanja ŽIVOTA. Pa shodno tome za svakoga postoje određene metode skidanja vela zabluda pred očima.

    TA ima svoje dobro uporište, ali iza toga postoji još mnogo nivoa. Zrelost koju pomoću TA možemo dosegnuti, nimalo nije škodljiva, dapače...

    Psihoterapija kao i svaka usluga mora da se plati, ne zbog toga što će terapeut od toga napraviti svoje materijalno "carstvo", već zbog toga što svako od nas mora naučiti da DA, da uzvrati za ono što od drugog dobije, jer time štiti i poštuje i sebe i onog drugog. Uostalom, koja je cena koju bi ti ponudila da bi postala svesnija i duhovno uzvišenija? U novcu, to je jako mala cena. Jer u životu plaćamo na mnogo teži način i posledice toga mogu ponekad biti pogubne. Oni koji se bune zbog cene terapije, pa makar ona bila i mnogooo veća, imaju problem vezanosti za meterijalni nivo. I onda im život sve to uzme ali na drugačiji, teži način. Pa, na nama je da izaberemo!

    Što se tiće bunta. Ja sam svojevremeno bila veliki bundžija, dok nisam samu sebe shtavila i upoznala. To mi je omogućilo i da druge bolje upoznam i razumem. I počnem da prihvatam ovaj svet takav kakav jeste. Ne možemo napraviti svet po našoj meri, jedino možemo sebe promeniti i potruditi se da u njemu živimo, a da ne uprljamo sopstvenu dušu. On nam je jedini dat u ovom momentu, drugi nemamo.

    I zato svakom reba dopustiti da prema svojoj savesti živi. A onu SAVEST, koja je izvan nas, nećemo moći zaobići, stići će nas pre ili kasnije. I nas i Zorana Milivojevića, bez velike razlike.

    U tom smislu, podržavam tvoj entuzijazam, tvoju potrebu da ogoliš svet u kome živimo, ali te na ovaj način i podstičem da malo ogoliš i sebe samoj sebi, da bi tvoj bunt postao sofisticiraniji i pretvorio se u nešto kreativno, što po tvom blogu vidim, da je tebi veoma svojstveno, kao veliki pozitivni i lep potencijal koji u sebi nosiš.

    Ne zameri na preopširnosti... nešto me je ponelo... hehehe

    Sve najbolje
    Sfinga

    ReplyDelete
  8. Da krenem ispočetka, jer mi je Blogger izbrisao komentar koji sam otkucala i htela da postujem, a pri tom ne reciklirajući sopstvene misli. Jer, postoji razlog zašto ga nije objavio. A razlog je što je komentar napisan "sa ogradom", odnosno što ne vibriram ja u njemu.

    Prvo, od srca ti se zahvaljujem na tekstovima koje si napisala i želim da ti kažem da u potupnosti osećam i razumem poruku koju si mi poslala. Hvala ti na tome!

    Nemam potrebu da posebno komentarišem ponovo glavnog aktera posta, jer on nije bitan. Svačije je pravo da izabere put za sebe. Moje je mišljenje da psihoterapija nije taj put. Za nekog drugog možda jeste.

    Što se tiče trenutka kada je članak nastao, to je bio period mog hejterskog odnosa prema svetu. Ali, sasvim očigledno i prema sebi samoj. Trovala sam svoj um, trovala sam svoje srca. Moj um je bio apsolutni varljivi gospodar mog univerzuma. Razumom sam se branila od sopstvenih osećanja.

    Došao je dan, tj. jutro kada sam doživela veliki down. Odjednom sam videla da je čitav moj životni koncept šarena laža i da ja živim u "ugodnoj" samoobmani. I to je bio početak. Tada sam krenula da tonem sve dublje i dublje, sve dotle dok moje misli nisu počele da bivaju okupirane razmišljanjima o oduzimanju sopstvenog života, jer nisam više nigde sebe videla. Znala sam da je to znak. Ostale su dve opcije. Ili da se ubijem ili da menjam sebe zbog sebe. Odabrala sam drugu opciju. Odnosno, vraćam se sopstvenom biću. Biću koje sam ostavila po strani i anulirala sve njegove potrebe. Taj put, nije mi nepoznat. Tim putem sam odavno krenula, kao vrlo mlada, ali tada sam dozvolila sebi krucijalnu grešku, da se priklonim onome što se od mene očekuje u životu, tj. ono što očekuju drugi. Iako sam deklarativno znala da treba da ispunim samo svoje namere, to je ostalo na tom nivou. Mnogo godina sam svojski lupala glavom o zid, napravila puno pogrešnih životnih odluka, živela u bolu i patnji, itd.

    Sada je vreme kada se menjam trajno.

    Ostaj mi radosna i želim ti svako dobro!

    ReplyDelete
  9. Draga @SFINGO, bila sam toliko slobodna, da ne kažem bezobrazna, jer te nisam pitala za dozvolu, da sam tvoje komentare iskopirala i citirala na forumu gde od skoro obitavam. Razlog je što smatram da su ti opservacije izvanredne. Evo pogledaj!. Izuzetno bi mi bilo drago, a verujem i ostalim članovima foruma, da nam se pridružiš - ako Ti to želiš. :) Cmok i puno te pozdravljam!

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Protected by Copyscape Plagiarism Check Tool
Related Posts with Thumbnails