Friday 12 February 2010

Talas / Die Welle (2008)

Talas (Die Welle) je film nemačkog reditelja Dennisa Gansela, čija priča je smeštena u kraj slobodnjačkih šezdesetih godina prošlog veka (ali samo prema knjizi The Wave, za razliku od filma koji je savremen) u srednju školu u Palo Altu, Kalifornija. Jedan profesor istorije je došao na ideju da napravi neobičan eksperiment, tako što je predložio učenicima da svoje odeljenje organizuju po uzoru na visoke "moralne" i "ljudske" vrednosti nacističke Nemačke. Oni (učenici) su novostvoreni pokret - nazvan Talas. Od zajebancije prvog dana, već drugog dana od početka eksprerimenta uočavaju se promene u ponašanju učenika; pretapanje u masu bez lične odgovornosti i kroz zajedničku viziju (putem "prigodnih" krilatica) koje predlaže vođa (profesor). Entuzijazam učenika raste i oni postaju tipični zaslepljeni predstavnici nekog pokreta, kreću da vrbuju druge učenike po školi... i u šta se sve pretvara... i kakve razmere poprima...

Film je na nemačkom jezikom i ima engleski titl. Pogledajte!




08:51 Koji socijalni uslovi favorizuju diktaturu?
09:33 Visoka nezaposlenost i socijalna nepravda
09:45 Visoka inflacija
09:48 Politička razočaranja
09:50 Nacionalizam


09:13 Moć kroz disciplinu; Moć kroz zajedništvo / jedinstvo (RZ: jednoumlje)


02:45 Koji znaci predstavljaju jedinstvo grupe?
02:50 Timski duh (RZ: korporativno upravljanje)
02:57 Odeća (RZ: uniformnost = svi smo jednaki)
09:44 Akcija je moć










08:13 Političari žele da verujemo da je jedino rešenje da radimo još više. Ali političari su marionete velikog biznisa. Kažu da nezaposlenost opada i da smo i dalje svetski šampioni u izvozu (ovo se odnosi na Nemačku, a sve ostalo je primenljivo i na Srbiju). Međutim, u stvarnosti, SIROMAŠNI POSTAJU SIROMAŠNIJI, A BOGATI, BOGATIJI.


00:20 "Šta da uradimo sa izdajnikom? Bomber, reci nam! Pa? Ti si pomogao da ga dovučemo ovde."
"Zato što ste vi rekli tako."
"Da li bi ga ubili da sam tako rekao? Mogli smo prvo da ga mučimo i tako bi se složio sa našim pravilima. To je ono što se radi u diktaturama. Da li razumete šta se ovde dogodilo? Da li se sećate pitanja sa početka nedelje? Da li je diktatorski režim ponovo moguć u Nemačkoj? Mislili smo da smo posebni. Bolji od ostalih. I što je još gore, isključili smo ostale koji se ne slažu sa nama. Povređujemo ih... Ne želim ni da razmišljam na šta smo sve mogli da budemo sposobni. Dugujem vam izvinjenje. Otišli smo predaleko. Ja sam otišao predaleko. Ali sada je kraj..."

03:07 1: "Stoj! Vrata ostaju zatvorena! Niko ne ide kući! (drži pištolj u ruci)
2: "Spusti ga dole!"
1: "Lagali ste nas. Talas živi. Nije mrtav. Reci to. Talas živi!"
3: "Ispaljuje samo ćorke!" (pucanj - beng)
1: "Sada me shvatate ozbiljno, ha? Znao sam da se zajebavate sa mnom. Svi ste me zajebavali! Talas... je bio moj život."
2: "Tim, o'ladi. O'ladi. Spusti pištolj."
1: "Priđi još korak bliže i pucaću ti u lice."
2: "I šta onda? I šta onda? Neće biti g-dina Wengera. Nikog da vodi Talas. Da li je to ono što želiš?"
1: (spušta pištolj, podiže ga, stavlja ga sebi u usta i puca)
.
.
.

2 comments:

  1. Da, da, jako dobar film! Ne toliko kao film, već kao nešto što treba da nam ukaže kako je lako mannipulisati masama, kako je lako stvoriti mržnju i jednoumlje, kako se prave idoli, kako se prave ovce koje slede. Pogledati i dobro porazmisliti o peonti ovog filma!

    ReplyDelete
  2. Da, da, baš tako. Ovo bih stavila u škole u obaveznu "lektiru". :-)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Protected by Copyscape Plagiarism Check Tool
Related Posts with Thumbnails