Monday 15 November 2010

PRC made in P.R.C.

Forsiranje plastičnih ambalaža, kesa, i svega ostalog je urnisalo životnu sredinu. To nam je svima poznato. Pričalo se već o tome kako opet treba da se vratimo na papirne kese, na staklenu ambalažu itd. Mada, najviše je u modi ono što se zove reciklirano, jer, zaboga tako se najviše doprinosi ekološkoj svesti i očuvanju prirode.

Danas je objavljen članak koji govori o torbama za kupovinu u lancima američkih supermarketa. U članku se pominje da te torbe u svom sastavu sadrže - olovo. Olovo je poznato kao visokotoksičan metal koji opasno narušava ljudsko zdravlje. Nekada su u grafičkoj industriji postojali ručni i mašinski slovoslagači, a glavni sastojak legure od koje su izlivana pojedinačna slova za slaganje ili redovi slova je bilo olovo (osim antimona i kalaja). Drugim rečima, jedinstveni naziv je - olovni slog. U to vreme radnici su bili izloženi visokim dozama olovnih isparenja (usled procesa izlivanja slova). Tada je svaki radnik, po definiciji, od firme dobijao dnevno po pola litre mleka da ublaži dejstvo toksičnosti olova. Naravno, o tome, koliko su tadašnji slovoslagači otrovani i kako se sve to odrazilo na njihovo zdravlje - podataka nema.

Mene ne bi čudilo da ubrzo ovakve torbe za kupovinu, kao "prava" alternativa plastičnim kesama osvanu i u našim prodavnicama - pod parolom "za zdraviju budućnost", jer mi smo ionako deponija za svu lošu robu koje gledaju da se otarase "razvijene" zemlje i oni koji ih proizvode. Pre 3 godine sa američkog tržišta povučeno je 18 miliona igračaka za decu koje su bojene bojom koja ima olovo u sebi, a tada je i vlasnik fabrike izvršio samoubistvo, pod i dan-danas nerazjašnjenim okolnostima. Preplavljeni smo kineskom robom, pre svega otrovnim kineskim igračkama. Kao što u članku piše, u Nemačkoj je utvrđeno da 80% igračaka za decu dobi od 2-3 godine sadrži u sebi olovo. S obzirom da je Nemačka uređena država, kakvo je realno stanje u Srbiji, da se samo pretpostaviti. A te pretpostavke ne mirišu na dobre ishode.

Takođe, danas je vrlo teško naći bilo šta što ne dolazi iz Kine, jer sve dolazi iz Kine i sve je očajno, sumnjivo, a neretko i kancerogeno. Jer, prepredeni i nedgovorni prodavci (a država je prva koja to dopušta) nisu zainteresovani ni za šta, osim svog profita. Kada danas pogledate deklaraciju bilo kog artikla, ono što ćete najčešće videti je da imamo zemlju porekla: Kina, zemlju izvoznika: Nemačka npr., zemlju uvoznika: Srbija npr. Tako sam mislila da sam kupila vagu za merenje koja je iz Nemačke, ali nije, ona je iz Kine. Npr. Gorenje usisivači se takođe proizvode u Kini. Primera je bezbroj. Susam u prodavnici na meru, gde mi je deklaracija sasvim slučajno upala u kesu je takođe iz Kine. Pa čak i beli luk dolazi iz Kine.

Nije vam nepoznato da su Kinezi i sopstvenu decu potrovali pre 2 godine tako što su ubacivali melamin u mleko za prehranjivanje odojčadi, ali i u obično mleko. Melamin je smola koju koriste kretenske kompanije koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda kako bi povećale nivo proteina u namirnicama - da li je potrebno da napomenem da je to ilegalna radnja i da je zabranjena?! Izaziva urinarne probleme, kamenje u bubrezima, čak i blokadu bubrežnih funkcija, što se i dogodilo kod kineskih odojčadi, a bilo je smrtnih ishoda.

U Kini jedu pse (što je i naziv filma Lasse Spang Olsena) i da ne ulazim u to koje sve ekstremitete i delove od kojih životinja, a poješće i celu planetu uskoro.

Prema tome, navalite u kineske radnje i tržne centre, na sopstvenu odgovornost, da ne kažem - štetu.

________________
Ovde sam prevela članak o ručno izrađenim kondomima iz Kine.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Protected by Copyscape Plagiarism Check Tool
Related Posts with Thumbnails