Monday 25 January 2010

Patrijarh Irinej Gavrilović

Vidim, prema mnogim komentarima na svim mestima gde su objavljene svekolike vesti o ustoličenju novog patrijarha, da se idolopoklonici zahvaljuju Bogu, Ocu, Sinu i Svetom Duhu, što su nas pogledali i poslali nam čoveka koji će da nas 'vodi'.

Mi možda jesmo prema Ustavu, sa sve preambulom o Kosovu - sekularna država, međutim, Crkvena administracija je ta koja se pita.

Pitanje je da li se Sveti Duh prikazao arhimandritu Gavrilu, kao u nekoj od mnogobrojnih igara na sreću (za punjenje državnog budžeta ili narodski rečeno - mazanju zadnjice debeloj guski - ko što je Bingo, Loto i sl.), i ukazao mu koju kovertu da uzme u ruke?!

Koincidentno, radi se o Gavrilu, kako prema onome što se smatra zvaničnom Biblijom kazuje - Gavrilo je glasnik vesti - od Boga. A on je prorekao rođenje Jovana Krstitelja i Isusa Hrista. Da li je i to slučajno?

Nije li čudno što se poslednjih dana pred izbor partijarha, episkop Irinej Gavrilović najviše pojavljivao u novinama i na televiziji, i da su najviše bile propraćene njegove izjave?!

Bi, šta bi, rečeno = učinjeno. Regularno ili neregularno - alea iacta est!


Dužina klipa: 01:38 minuta

01:03 Irinej Bulović (PR Srpske pravoslavne crkve): 'Neka Bog da, ja verujem da smo dobili dostojnog naslednika blažene uspomene na patrijarha Pavla; da i mi svi, i u svojoj molitvi, i u svojim mislima, i u svojim osećanjima budemo oni koji ćemo pomoći, jer zaista se radi o veoma odgovornoj i uzvišenoj službi, službi duhovnog očinstva.'

01:32 Tom prilikom će, prema rečima vladike Irineja, biti iznet i Program njegovog budućeg rada na čelu Srpske crkve.


Pošto sve novine (po diktatu) netačno citiraju šta je novoustoličeni patrijarh izjavio tim povodom u Sabornoj crkvi u Beogradu, mi moramo iznova i iznova da pogledamo snimak i pokušamo da ispratimo šta je on u stvari rekao. Ali pre toga da primetimo ko je sve bio prisutan.


Dužina klipa: 3:28 minuta

00:12 Prisutni organi vlasti iz Srbije i Republike Srpske, ali i pretendenti na vlast:
1. predsednica Skupštine Srbije; neuropsihijatar; redovni profesor na kragujevačkom medicinskom fakultetu; ali i vanredni u Kosovskoj Mitrovici; pružalac usluga stručnih ekspertiza 'Galenici', ali i drugim stranim farmaceutskim kućama među kojima je 'Novartis'; ovih dana se najčešće spominje zbog svoje sekretarice Branislave Parezanović koja je za privatne potrebe službenim vozilom putovala u Zaječar da polaže ispit na Fakultetu za menadžment i čiji je vozač tom prilikom automobilom prešao preko tela mrtvog čoveka - što se u javnosti navodi kao 'ometanje istrage'; supruga Ranka Dejanovića - jednog od osnivača ogranka JUL-a u Rači, koji je pod pritiskom javnosti septembra 2009. obećao da će da 'ustupi' 77% vlasništva preduzeća radnicima 'Zastava Elektro' iz Rače, pošto je prethodno uništio firmu - statistika vlasništva nije vidljiva na sajtu Agencije za privredne registre; verni član SPS-a od osnivanja partije pre 20 godina kao legitimnog naslednika Saveza komunista Jugoslavije čiji je član bila - Slavica Đukić-Dejanović;

2. premijer Srbije, bivši ministar finansija u prethodnom sazivu Vlade, bivši direktor Agencije za privatizaciju koji je za vreme svog mandata dodeljivao bez tendera konsultantske poslove firmi 'CES Mecon' u kojoj je i sam bio angažovan sredinom 90-ih godina prošlog veka; bivši zamenik bivšeg ministra za privatizaciju Aleksandra Vlahovića; u javnosti poznat kao 'patrijarh konsultantskih poslova' - Mirko Cvetković;

3. po drugi put premijer Republike Srpske, vlasnik skromne vile na Dedinju od 442 kvm2 koju mučenik rentira da bi otplatio kredit i aktuelni predlagač pitanja pokretanja referenduma u republici Srpskoj pod radnim nazivom: "Da li treba poštovati Dejtonski sporazum?" - Milorad Dodik (koji se toliko često pojavljuje svuda, da se zapitaš da nije možda premijer ili predsednik Srbije);

4. gradonačelnik Beograda, u narodu poznat kao tajkun, jedan od vlasnika firme 'Multikom Group' koja se bavila i bavi se monopolskom preprodajom oglasnog prostora u medijskom etru Srbije, ali i na prostorima nekih od članica bivše SFRJ; 'Multikom Group D.O.O.' je zapravo mreža firmi od otprilike 15 povezanih pravnih lica, a to su: Multikom Rent – ogranak Multikom Group-a; Bella Team D.O.O. – društvo obrisano iz privrednog registra, jer je pripojeno 'Multicom Group-u'; Direct Media Z.A.D. Beograd; Direct Media Public Relations Beograd D.O.O.; Direct Media D.O.O. Skopje; Direct Media D.O.O. Sarajevo; Direct Media D.O.O. Podgorica; Spark Event Promotion D.O.O.; Dm Marketing International D.O.O. - vlasnička struktura sada prekrojena na 2 verne saradnice; Sports Add D.O.O.; Big Print D.O.O.; Frendee D.O.O.; Emotion Production D.O.O. i Ovation Advertising D.O.O.; bivši ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana; bivši direktor tzv. Narodne kancelarije predsednika Srbije Borisa Tadića; bivša supruga je Milica Delević, koja kao i ex joj ima 25% vlasničkog udela u 'Multikom Group'-u; za manje od 6 godina bitisanja u Demokratskoj stranci odma' se probio u sam vrh zahvaljujući svojim sposobnostima, a nekako se ta sudbinska 2004. godina i poklapa sa osnivanjem već pomenute firme - Dragan Đilas;

5. potpredsednik Vlade Srbije i Ministar unutrašnjih poslova Srbije; čovek bez dana radnog staža u privredi; iz studentske klupe sa FON-a i prosečnom ocenom 10 na studijama, ušao je pravo u politiku, te davne 1990. godine, kada je i postao prvi predsednik Mladih socijalista Beograda; glasnogovornik Socijalističke partije Srbije bio je punih 8 godina, sve do godine kada nam se 'dogodio narod'; pomaknućem pokojnog ili ne Slobodana Miloševića njegov uspon zapravo kreće munjevitom brzinom; između ostalog, kao izrazito sportski tip, bio je jedno vreme predsednik KK 'Partizan' i potpredsednik JOK-a; Socijalističkom partijom Srbije predsedava već 4-tu godinu; inače je zemljak Svetlane Veličković-Ražnatović a.k.a. CECA, što će valjda istoj garantovati imunitet dok je on u policiji - Ivica Dačić;

6. po drugi put ministar vera, a bio je prvi put ministar kad je još postojala SRJ; redovni profesor iz filozofije na Pravoslavnom bogoslovskom fakulteta u Beogradu; član Krunskog saveta; voli da nosi leptir mašne, a Marina Rajević-Savić aka 'Dok anđeli spavaju'; prijateljica supruge Joce Amsterdama; inače žena Duleta Savića, bivše Partizanove 9-ke vrlo je nadahnuto govorila o ovom svekolikom intelektualcu; čak kako kaže, nikad se ispunjenija nije vratila kući, nego posle emisije sa njim - Bogoljub Šijaković - ko je ovaj čovek iz senke i čemu služi to ministarstvo, ako nije produžena ruka Srpske pravoslavne crkve?

i drugi...

i princ prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević tj. pretendent na presto tj. Njegovo Kraljevsko Veličanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II, koga mnogi već sada nazivaju kraljem; mada njemu i gospođi mu, takođe prisutnoj, što njime uspešno rukovodi, Katarini Batis ni sada ništa ne nedostaje - jer žive na našoj grbači već punih 10 godina.

Patrijarh se obraća pastvi:
00:45  Ja sam svestan sve težine i odgovornosti ovih počasti. Počast traži žrtvu. A da li smo sposobni za žrtvu? Treba da budemo sposobni. Obično kad se patrijarh bira i uvodi u ovaj sveti tron, izlaže svoj Program. ---dramska pauza--- Ja nemam svoj Program. Moj Program je Program crkve. ??????? u Jevanđelju, gde Gospod kaže: 'Idite propovedajte Jevanđelje. Činite znamenja jevanđeljska.'

01:43 Kosovo je naša sveta zemlja. Naš Jerusalim. ??????? Neka bude ???? i desnica moja ????? I mi ako zaboravimo Kosovo, zaboraviće i nas Kosovo. Tragično je što možda posle ovog svečanoga čina treba da pođemo u Peć, da ovaj čin obavimo tamo, jer tamo je glavno ustoličenje u tron srpskih patrijaraha. Da l' ćemo moći? 'Oćemo li otići u tuđu zemlju, tamo gde je zenica oka našeg?!

A šta vernici očekuju od novog patrijarha?
02:47 Slede izjave pastve, a najbolja je 02:52 Očekujemo da se vratimo prvo mi molitvi koji smo bili kod patrijarha Pavla, a on će nas sigurno pokupiti kao ovce iz planine pogubljene.

03:22 Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević maše pastvi sa balkona Patrijaršije, ko da je ustoličen za kralja u monarhiji, a inače je sve vreme, što je vidljivo stajao sa leve strane Irineja Gavrilovića, od trenutka pojavljivanja na balkonu.



Dužina klipa: 9:53 minuta

09:10 I mi možemo da budemo sa Hristom i u Hristu. Ponoviti i činiti ista dela. Imamo mnogo zadataka. Možda jedan od prvih nesrećnih zadataka da kao crkva sačuvamo naše, naše sveto mučeničko Kosovo. Da pomognemo našoj državi koja se trudi i sve čini da odbrani od onih koji hoće da ga prigrabe. I Crkva mora u tom pomoći, ne žaleći ni truda, ako treba - čak i stradanja?!?!?!?!?!?!?


Živeo Patrijarh! Dostojan! Pomiritelj! Vreme će da pokaže svoje! Amin!

5 comments:

  1. Da ostavimo malo prostora pa da vidimo šta će se dešavati?

    ReplyDelete
  2. Naravno, kao što rekoh, vreme će da pokaže svoje!

    ReplyDelete
  3. A, Zveri, lepo si ih sve potkačila. Zbog te temljnosti u obrađivanju tema sam i počeo da pratim tvoj blog. Posebno srcu mi, blisko i milo, je što si onako lepo obradila prikupljene informacije o predsednici skupštine i njenom mužu. Ja se dugo klonim priče o politici, jer mi pada mrak na oči ako dozvolim sebi da uletim sa nekim u raspravu,ali ovaj post je genijalan.

    ReplyDelete
  4. P.S. A crkvu ne spominjem, jer sa mnogim bliskim ljudima bih mogao da zaratim zbog svog mišljenja koje se u potpunosti poklapa sa tvojim.

    ReplyDelete
  5. Blagodarim za komentare, kolega! :-) Eto, šta da ti kažem, ovakve rasprave ionako je teško voditi sa ostrašćenim pratiocima dnevno-političkih zbivanja, te ih se i ja klonim. Crkva je još delikatnija tema, tu tek ne možeš sa svakim da polemišeš.

    Drago mi je da ti se dopao ovaj post, jer brat sestri, uložila sam celo jedno radno vreme u njega (bez prekovremenih sati i sa piš-puš pauzama)! :-)

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Protected by Copyscape Plagiarism Check Tool
Related Posts with Thumbnails