Monday 9 November 2009

Futura Plus Case Study II

Cane mi nije trenutno u fokusu, pa ako i kada nastavim priču o njemu...

Za sada, ono što je novo je totalni haos međ' redovima Future Plus. Trgovinski sud je 22. oktobra proglasio tzv. radni stečaj. To je staro i lepše ime za BANKROT. Na zaposlenima je sada da navedu pismeno koliko potražuju novaca od firme. Paralelno ide spika da će firma da nastavi sa poslovanjem i da će njihovi budući doprinosi i zarade od zvaničnog pokretanja stečaja, a to je poslednja dekada oktobra, biti isplaćivane iz redovnih prihoda od poslovanja. Pitanje je samo koji su to prihodi i od kog poslovanja, kada su više od pola godine unazad kiosci bez robe? Sad će da iskoče neki Robin Hudovi, jaki SOS igrači. Takođe, navedeno je da firma nema nikakvu zvaničnu listu dugovanja prema zaposlenima na osnovu zarada i doprinosa. Baš me zanima šta će onda i sa čime da se upoređuje u sprovođenju stečajnog postupka.

Suštinski, postoje dva scenarija koja su moguća da se odigraju. Po isteku mesec dana od pokretanja stečaja, stečajni upravnik je u obavezi da poveriocima iznese plan koji može biti:

1. bankrot i likvidacija (tj. rasprodaja imovine firme)
2. reorganizacija

Razume se, prva osoba koja se "debelo" namiruje iz stečajne mase je stečajni upravnik, jer ta suma ide u procentualnom iznosu od iznosa stečajne mase i procenta uspešnosti prebačaja naplate potraživanja preko 50%. Mene zanima ko je dotični Budimir Mrdović koji je proglašen za stečajnog upravnika.

Čini mi se da je više verovatno da dođe do likvidacije, s obzirom da iako je Futura Plus društvo sa ograničenom odgovornošću, poseduje pozamašni novčani i nenovčani kapital koji se meri milionima evra. Ujedno, to je i najbrži način da poverioci ostvare svoja potraživanja. Ostvarenjem ove opcije bilo bi više nego zanimljivo videti ko su "najveći" poverioci i ko će da digne lovu.

Reorganizacija je moguća, ali to je pitanje interesa. Čijeg i/ili čijih, ne znam.

Izgleda mi da će ovo da bude zanimljiva "trgovina".

Bilo kako bilo, dosadašnja statistika pokazuje da je prosečno vreme trajanja stečaja koji se privede kraju oko 2,5 godine, a onih koji se u međuvremenu obustave nešto više od 1 godine. Dakle, ne lipši magarče do zelene trave!

Za one koji nisu obavešteni, na sajtu Future Plus su i dalje otvorena radna mesta.

Kakva besmislica!

P. S. Inače, Zakon o stečajnom postupku je veoma zanimljivo nedorečen, pun propusta i prostora za "kreativna" tumačenja. A, evo i novog Predloga Zakona o stečaju, koji sedi i kiseli se u Skupštini. Da li se namerno požurilo sa otvaranjem stečajnog postupka po aktuelnom Zakonu o stečaju?

4 comments:

  1. Poštovana,

    retko kad čitam blogove, ali obzirom da radim u Futuri, slučajno naleteh i na Vaš. Prilično ste dobro informisani, svaka čast. Zaposleni nisu primili plate za jul,avgust, septembar i do 21.10. kad je uveden stečaj. Jedan manji deo ni za jun. Prevoz nam duguju za godinu dana. Penziono ko zna do kada je plaćeno. Ali je zato generalna direktorka Olivera Ilinčić imala platu od 12.000 evra plus kompanijske kartice i ko zna šta još. I naravno, gomila direktora sa ogromnim primanjima. Posle nje dođe Nebojša Jestrović za gen.dir., čovek od poverenja i akcije crnogorskog klana i braće Šarić, nedavno označenih kao organizatore šverca kokaina od 2,1 tone. On je i nešto pokušao da uradi, ali avaj.
    Na sve što vredi u Futuri od nekretnina, davno je stavljena hipoteka na kontu kredita koji su nemilice uzimani od banaka. Impresivni vozni park je na lizing. Ostali samo kiosci, kase i terminali Ingenico za dopune.
    Telekomu duguje Futura oko 500.000.000,00 dinara, a dali menicu na 200.000.000,00. Ko je dozvoli stvaranje većeg duga? Lutriji oko 180.000.000,00. Dobavljačima štampe oko 200.000.000,00. Dobavljačima cigareta ko zna koliko, Telenor, VIP, dobavljačima robe.... A gde su neplaćena potraživanja na osnovu poreza, doprinosa, zakupa lokacija širom Srbije, struje, vode, telefona, ostalih komunalija, usluga.... Spominje se ukupan dug od 30.000.000 evra. Najviše prema državi i firmama kojima ona rukovodi.
    A mi zaposleni jako dobro znamo kakve smo rabate imali, koliki su nam bili prometi u kešu, a tek marketinški prihodi da se smrzneš. A para nema....
    Priča se da se čeka malo sređivanje situacije, otpis nekih dugova, pa da nas NELT kupi.
    Puno, puno pozdrava do nas velikomučenika iz Future.

    PS Radili smo za male plate, ali su bile redovne.

    ReplyDelete
  2. Poštovani Saša,

    Zahvaljujem vam se na iscrpnim objašnjenjima koje ste izneli. Verujem da je sve kao što ste naveli. Znam da radite za veoma niske zarade (koje i ne primate zadnjih meseci) i da retko ko može i sa tzv. stimulativnim procentom od prodaje da premaši neto zaradu od 20.000 dinara. Znam da su i manjci bili nameštani radnicima, pa su im još odbijali od ionako sramotno niskih zarada. To je sve toliko žalosno i meni je muka od svega toga, a mogu da zamislim kako se samo vi osećate.

    Pomenuli ste da ni sami niste sigurni da li su vam i do kada su vam uopšte uplaćivani doprinosi za penzijsko osiguranje.

    Predlažem vam da radi sebe odete u Fond PiO sa ličnom kartom i da zatražite listing radnog staža na nekom od šaltera gde se to radi, kako bi bili načisto kako stvari stoje po tom pitanju.

    Znate i sami da u našoj državi slabo šta funkcioniše i da se stalno dešava da se ljudima isplaćuju zarade, a da im se ne uplaćuju doprinosi. To što je to kršenje Zakona, koga je za to briga, osim zaposlenih.

    Puno vas pozdravljam i želim vam svako dobro.

    I nemojte da se žderete toliko, jer sva ova sranja moraju da prođu jednog dana. Uostalom, to je samo posao, i ne treba uključivati svoje srce u to i davati sebe, zarad nečije pohlepe i alavosti.

    ReplyDelete
  3. Poštovana Retka Zverko,

    pročitao sam tvoj odgovor odmah, ali sam otišao na godišnji odmor, pa se ne zahvalih, kako dolikuje lepo vaspitanim ljudima. Nadam se da prihvataš izvinjenje? :-)
    Trenutno je totalno rasulo u F+, zaposlenima neće biti overene knjižice od 01.01.2010., osim onima kojima to pripada po sili zakona ( trudnice, porodilje, deca,...)
    Neki nazovi Beogradski sindikat F+ danas najavi štrajk upozorenja za 29.12. optužujući državu, vladu, bivše direktore, poziva ministre za sve i svašta da dodju i najavljuje najradikalnije metode sindikalne borbe ! Videćemo šta će biti, ali zaposlenima će najlakše pasti štrajk gladju, jer to već rade, samo ovog puta će biti javno...
    Sve u svemu, ovoliku skrivenu patnju zaposlenih na jednom mestu nisam mogao ni zamisliti, a kamoli doživeti...

    ReplyDelete
  4. Ćao Saša,

    Baš sam se pitala što te nema da navratiš. :-) Danas sam čula da će navodno da vam isplate naknadu za prevoz. Mislim, koje je to zajebavanje ljudi. Pa, je l' ti vidiš koliku ovu državu zabole za njene stanovnike. Pomenuo si štrajk glađu. To jeste veoma radikalan potez i u krajnjoj liniji ide samo na štetu štrajkača. Pogledaj samo ove namučene žene iz Raške koje štrajkuju glađu već 20 dana. I šta? Pusta naklapanja, tipa treba utvrditi odgovornost, treba naći rešenje i sl. Pogledaj samo kako se odmotalo klupko u vezi sa štrajkom radnika iz 1. maja iz Lapova i pričom o dripcu Miši Omegi. I šta je sve ta džukela pokrala zajedno sa svojom familijom. I koliko je takvih??? I dokle bre više??? Tuga, tuga, dragi Saša. Ne znam šta da ti kažem.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.

Protected by Copyscape Plagiarism Check Tool
Related Posts with Thumbnails